Hållbarhet Page Banner Image
Några hållbara tankar

Svenska folket har njutit av Marabou choklad i flera generationer. Med åren har vi också lärt oss mer och mer om hur man tillverkar choklad på bästa sätt; både så att den blir så god som möjligt men också att den framställs på ett ansvarsfullt och mer hållbart sätt.

Kort och gott handlar det om mer "hållbar utveckling", en formulering som FNs Brundtland-kommission definierade så här: "Utveckling som möter dagens behov utan att kompromissa med framtida generationers behov att uppfylla sina".

För oss är det viktigt att vi jobbar med hela värdekedjan, från våra råvaror till våra produkter. Från att den kakao vi köper ska vara odlad på ett hållbart sätt– både när det gäller socialt ansvar och miljö, till att vi producerar vår choklad på ett hållbart sätt.

“Utveckling som möter dagens behov utan att kompromissa med framtida generationers behov att uppfylla sina.“

United Nations
Fn Map

Marabou är en del av Mondelez International, världens största chokladföretag. Förutom våra egna nordiska varumärken Marabou och Freia finns här choklad från Milka, Cadbury, Toblerone, Côte d’Or och Suchard.

För att säkerställa långsiktig försörjning av kakaobönor av hög kvalitet till alla våra chokladprodukter, driver vi ett långsiktigt initiativ kallat Cocoa Life. Visionen är att skapa bättre arbetsförhållanden och en bättre tillvaro för alla kakaobönder, deras familjer och samhällen.

Fem vägar för positiv utveckling

Med Cocoa Life fokuserar vi på fem områden för att skapa bra grundförutsättningar för en hållbar produktion av kakao:

Ett hållbart jordbruk

Med enklare tillgång till växtskydd, bra utrustning och ekonomisk hjälp skapas bättre förutsättningar för ett hållbart jordbruk. Genom Cocoa Life har 142 000 jordbrukare utbildat sig i hur de kan effektivisera sitt arbete genom att bruka jorden på bästa sätt, samt bättre gödsel och fröer. Vilket i sin tur leder till ökad produktivitet och bättre inkomster för bönderna. Genom Cocoa Life har vi också bidragit med 8,4 miljoner kakaoplantor.

Ett hållbart samhälle

Genom våra starka partnerskap med samhällen, regeringar, organisationer och leverantörer utvecklas kakaoindustrin i positiv riktning. Samtidigt får lokalsamhällen förutsättningar för att styra över sin egen utveckling. Denna delade vision skapar en framtidstro för bönder och deras familjer.

Med Cocoa Life har vi inte bara utbildat bönder i effektivt jordbruk, vi har även gett 74 000 människor utbildning i jämställdhetsfrågor, för att stärka kvinnans roll i kakaoindustrin och i samhället.

En hållbar framtid

Vi möjliggör att unga får en utbildning som håller hög kvalitet och att göra kakaoodling till ett mer attraktivt samt hållbart framtidsyrke genom att till exempel öka medvetenheten om vilka möjligheter som finns efter avslutade studier. En ökad tillgång till utbilding bidrar till att förebygga barnarbete vilket är ett huvudfokus för Cocoa Life. En annan viktig del i Cocoa Life’s arbete med att bekämpa barnarbete är att arbeta med lokala myndigheter och icke-statliga organisationer för att implementera samhällsbaserade Child Labor Monitoring and Remediation Systems (CLMRS).

Ett hållbart arbetsliv

Cocoa Life främjar entreprenörskap. Vi samarbetar med CARE International och andra icke-statliga organisationer att förse kakaosamhällena med förbättrad tillgång till finansiella tjänster (VSLAs) samt utbildning. Detta bidrar till att öka den finansiella medvetenheten om vad som krävs för att lyckas med sitt företagande i den viktiga kakaoindustrin. Vi hjälper även våra medlemmar hitta fler inkomstkällor genom jordbruket. Till exempel har 70 000 människor, främst kvinnor, fått finansiell rådgivning inom kakaoindustrin.

En hållbar miljö

Vi tror på förebyggande åtgärder för att bevara odlingsmarken. Med vår hjälp kan kakaobönder hålla sig uppdaterade om det allra senaste inom modern jordbruksteknik och därmed arbeta mer hållbart. Ett exempel är de mer än en miljon skuggträd som planterats för att bevara och stärka kakaoodlingarna och den omgivande regnskogen.

Själva utvecklings- och utbildningsarbetet genomförs av samarbetsorganisationer med lång erfarenhet inom fältet: CARE International, UNDP, WWF och Antislavery International.

Cocoa Life i siffror

Genom Cocoa Life investerar vi 400 miljoner dollar i sex länder, över tio år, för att utveckla kakaoodlingen. Det kommer att leda till att 200 000 bönder inklusive deras familjer, sammanlagt en miljon människor som är beroende av kakaoodling, kommer att få en bättre tillvaro.

Framsteg

Vårt mål är att all vår kakao ska vara hållbart framställd, vi vill därför skapa bättre arbetsförhållanden och en bättre tillvaro för alla de bönder som producerar kakao, deras familjer och samhällen. För att verifiera vår påverkan och mäta våra framsteg krävs en enhetlig utvärdering. Därför har vi valt att ta in två oberoende partners, Ipsos och FLOCERT, som kontinuerligt hjälper oss mot detta mål.

Några viktiga milstolpar vi nått under 2019:

  • Avkastningen på en Cocoa Life-gård ligger över nationella medelvärden i genomsnitt.
  • Cocoa Life-hushållens totala inkomst har ökat, drivet av både kakao (+ 6% i Ghana) och andra icke-kakao-relaterade inkomster.
  • Mer motståndskraftiga samhällen kan styra sin egen utveckling. 92% av Cocoa Life-samhällena har gemensamma handlingsplaner.

Här finner du mer information om Cocoa Life.

Palmolja

Vi använder inte palmolja i vår mjölkchoklad, men i några av våra andra produkter. Bland annat använder vi det i fyllningar till chokladkakor, praliner och stycksaker. Vi gör det för att palmoljan bidrar till önskad konsistens och smak, ger god lagringshållbarhet samt är fri från transfett.

För oss är det viktigt att säkerställa att all den palmolja som vi använder ska vara producerad på ett hållbart och ansvarsfullt sätt.

Sedan 2013 täcker vi 100% av vårt palmoljebehov inom RSPO-certifierings system, som stödjer hållbar produktion.

Dessutom kräver vi att alla våra leverantörer ska kunna leverera ansvarsfullt odlad palmolja, enligt den ”Mdlz Palm oil action plan” vi antagit.

Vår produktion

Strävan efter hållbarhet genomsyrar även vår egen produktion, som exempelvis hur vi utvecklar våra förpackningar, verksamheten i våra fabriker och hur vi väljer att transportera våra råvaror och produkter.

Under de senaste åren har vi jobbat aktivt med en rad energibesparande åtgärder. Och arbetet fortsätter. Hittills har vi till exempel installerat frekvenskontroll på ventilationen, ersatt gamla motorer i maskinparken med nya energisnåla, samt optimerat fabrikens larmsystem. Vi går successivt över till led-lampor och uppmuntrar personalen att rapportera där åtgärder behöver göras, som till exempel droppande blandare och slangar. För att minska avfall jobbar vi löpande med att identifiera och åtgärda ställen där spill genereras. Det kan handla om att bygga och montera spillplåtar, åtgärda maskiner och liknande.

Ett bidrag till en cirkulär ekonomi för förpackningar

Att minska miljöpåverkan från förpackningar och ta itu med plastavfall är nyckelprioriteringar för oss. Vi vill bidra till att möjliggöra en cirkulär ekonomi där förpackningsmaterial inte blir avfall utan återvinns eller återanvänds.

Vårt sätt att arbeta bygger på att minska behovet av mängden förpackningsmaterial vi använder, utveckla våra förpackningar så att de är designade för att kunna återvinnas och ersätta förpackningsmaterial med förnybar eller återvunnen råvara.

Till exempel är våra Marabou chokladkakor i storleken 185 – 200 g inslagna i 30 % ISCC-certifierad återvunnen plast tilldelat genom massbalancprincipen. ISCC står för International Sustainability & Carbon Certification, läs gärna mer om deras arbete här

Genom att investera i 30 % ISCC-certifierad återvunnen plast, minskar vi behovet av mängden ny plast och tar ett viktigt steg för att stödja en cirkulär ekonomi för förpackningar

Vi har åtagit oss att använda mer återvunnen plast i våra förpackningar under de kommande åren, i takt med att tillgängligheten ökar.

Tekniken för att återvinna plast har utvecklats

Den återvinningsteknik som utvecklats i europa de senare åren möjliggör att det går att återvinna plast som tidigare inte kunnat återvinnas till nya förpackningar. Tekniken bidrar helt enkelt till en cirkularitet för fler plastförpackningar än vad som var möjligt innan vilket innebär en ökad tillgång på återvunnen plast.

Vad är ISCC certifierad massbalansprincip?

Massbalansprincipen innebär att vi köper in förpackningar som inkluderar den mängd återvunnet material som uppfyller ISCC:s certifieringskrav. När massbalansprincipen används kan mängden återvunnen plast i förpackningen variera. Vi inkluderar30 % återvunnen plast, men som bilden nedan illustrerar kan mängden återvunnen plast vara både mer eller mindre i individuella förpackningar:

Du kan lära dig mer om massbalansprincipen här